Ο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ – ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ «Ο ΟΡΘΑΓΟΡΑΣ» ΙΔΡΥΘΗΚΕ ΤΟΝ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ ΤΟΥ 2019 ΜΕ ΕΔΡΑ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΣΙΚΥΩΝΑ. Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΧΕΙ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΔΙΟΡΓΑΝΟΝΩΝΤΑΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΝΤΑΣ ΤΜΗΜΑΤΑ ΧΟΡΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΜΟΥΣΙΚΗΣ.
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γκούρας ιδρύθηκε το έτος 1984.Η ονομασία του είναι «Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος Γκούρας». Σκοποί του Συλλόγου ειναι η διατήρηση και διάδοση της παράδοσης του χωριού και η τόνωση της πνευματικής και πολιτιστικής κίνησης της περιοχής. Επίσης, η ανάπτυξη πνεύματος αλληλοβοήθειας μεταξύ των χωριανών, ισότητας και συνεισφοράς στην κοινωνική πρόοδο των κατοίκων του χωριού. Από τα πρώτα χρόνια της ίδρυσης του πραγματοποίησε πολλές εκδηλώσεις με σκοπό την προβολή των εθίμων του τόπου και τη διατήρηση των παραδόσεων (εορτασμός των Γουρουνοκαυγάδων τις ημέρες των Χριστουγέννων). Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γκούρας εκτός από την πολιτιστική του δράση, ξεχωρίζει και για τις κοινωνικές του ευαισθησίες, καθώς ενισχύει με τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης το «Χαμόγελο του Παιδιού». Στη σελίδα του Συλλόγου στο Facebook υπάρχουν φωτογραφίες του χωριού ,φωτογραφίες από δραστηριότητες του Συλλόγου και κοινωνικά δρώμενα για τα οποία μπορείτε να ενημερώνεστε.
Ο σύλλογός μας είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, προσφέρει κοινωνικό έργο παρέχοντας υλική, ηθική προστασία και αρωγή σε άτομα με ειδικές ανάγκες και γενικότερα ευπαθή. Αξιοποιεί τον χρόνο τους μέσω αθλητικών, πολιτιστικών, δημιουργικών, εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων. Στόχος μας είναι να διαδώσουμε, να προβάλλουμε τα άτομα αυτά στην ευρύτερη κοινωνία, αναπτύσσοντας μια νέα αντίληψη και κατανοώντας τις δυνατότητες, τις ικανότητες, τις ανάγκες και τα δικαιώματα τους.
Η Κοινωνικοπολιτιστική και εξωραϊστική ένωση Κλημεντίων “Η Κονωναύρα” είναι πολιτιστικός σύλλογος που ασχολείται με τη διατήρηση και ανάδειξη της παράδοσης, τον εξωραϊσμό των κοινόχρηστων χώρων ,την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, τη δημιουργία πολιτιστικών εκδηλώσεων και λοιπών δράσεων, με στόχο την προστασία της κουλτούρας των απανταχού Κλημεναταίων,της παράδοσης και του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής.
Ο Σύνδεσμος Γυναικών Ηπείρου Ν. Κορινθίας ιδρύθηκε τον Μάιο 2017, έχει έδρα την πόλη του Κιάτου και εκπροσωπεί 7.500 περίπου Ηπειρώτισσες που διαμένουν στον Νομό Κορινθίας.
Ο Σύνδεσμος φιλοδοξεί, στην δημιουργία ενεργούς συνείδησης στα Μέλη, κυρίως στις νεότερες γενιές, για την Ιστορία του τόπου καταγωγής μας, τις Αξίες, τα Ήθη, τα Έθιμα και τις Παραδόσεις, με ποικίλες δραστηριότητες και εκδηλώσεις:
Δημιουργία χορευτικού τμήματος με συμμετοχές εντός και εκτός Ελλάδας.
Δημιουργία Τμήματος κατασκευής Παραδοσιακής φορεσιάς Ηπείρου.
Δημιουργία Ιματιοθήκης με Ηπειρώτικες Παραδοσιακές Φορεσιές.
Συλλογή Ιστορικών και Λαογραφικών Στοιχείων και Αντικειμένων Ηπείρου.
Εκθέσεις Παραδοσιακής Ηπειρώτικης φορεσιάς και Έργων Ζωγραφικής Ηπειρωτών Καλλιτεχνών.
Επισκέψεις σε Μουσεία, Ιστορικούς χώρους και περιοχές με ιδιαίτερο οικολογικό, πολιτιστικό και αισθητικό ενδιαφέρον.
Εκδηλώσεις Μορφωτικού, Κοινωνικού και Λογοτεχνικού ενδιαφέροντος, ιδιαίτερα με αναφορά στην Ήπειρο κ.α.
Το Σταθερό σημείο αναφοράς του Συνδέσμου παραμένει πάντα η Ηπειρώτισσα Γυναίκα, που με το Ήθος της, την Αξιοπρέπειά της, τον Αγώνα της και τον Ηρωισμό της, αποτελεί μια Διαρκή Παρακαταθήκη ΑΞΙΩΝ.
Σημαντικοί Σταθμοί αποτελούν η Ένταξη του Συνδέσμου στην ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ και η δημιουργία του «ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ» στον Ν. Κορινθίας.
Το Λύκειο των Ελληνίδων Κιάτου – με τη σύμφωνη γνώμη του Λυκείου των Ελληνίδων Αθηνών – ιδρύθηκε το Νοέμβριο του 2007, λειτούργησε στη συνέχεια ως περιφερειακό τμήμα, ενώ από το Μάρτιο του 2012 λειτουργεί ως παράρτημα. Μέσα στα λίγα χρόνια της ύπαρξής του έχει αναλάβει τις παρακάτω ενασχολήσεις: εθνικοί παραδοσιακοί χοροί, τραγούδια και φορεσιές, τμήμα κρουστών, σκάκι, κοπτική – ραπτική, εικαστικά, πολιτιστικές δραστηριότητες και προγράμματα στήριξης της οικογένειας και του παιδιού. Συστηματικά μελετώνται τα ήθη και τα έθιμα της Κορινθίας με σκοπό τη διατήρησή τους για τις επερχόμενες γενιές, γίνεται δε προσπάθεια καταγραφής και ανάδειξης των φορεσιών της περιοχής μας με παρουσιάσεις τους.
Στις παραπάνω δραστηριότητες λαμβάνουν μέρος άτομα όλων των ηλικιών, τα οποία διαμένουν στην περιοχή μας. Τα τελευταία χρόνια το Λύκειο των Ελληνίδων Κιάτου συνεργάζεται με το νομικό πρόσωπο παιδείας και πολιτισμού << Η ΜΗΚΩΝΗ >> .
Τα χορευτικά τμήματα του Λυκείου έχουν λάβει μέρος σε εκδηλώσεις του δήμου Σικυωνίων ( έδρα του Λυκείου ), άλλων Λυκείων, έχουν συμμετάσχει σε φεστιβάλ σε πολλά περιοχές της χώρας ( Αθήνα, Κόρινθος, Ξυλόκαστρο, Νάουσα, Καλαμάτα, Άργος, Πάτρα, Χίος, Σκόπελος, Κεφαλονιά), στα ΠΑΥΛΕΙΑ τα οποία διοργανώνει η Ιερά Μητρόπολη Κορίνθου, σε εκδηλώσεις των τοπικών Ιερών Ναών, στο αρχαίο θέατρο της Σικυώνας ενώ και τα παιδικά – εφηβικά του τμήματα έχουν χορέψει σε πολλά φεστιβάλ. Παράλληλα οι χορευτικές ομάδες έχουν εμφανιστεί σε εκπομπές της κρατικής τηλεόρασης, περιφερειακών και τοπικών σταθμών, σε παραστάσεις και δρώμενα σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Ίδρυμα του Ομίλου Πειραιώς, το ιστορικό υφαντουργείο ΣΕΝ, το Εμπορικό Επιμελητήριο Κορινθίας, σε εκδηλώσεις όπως στην αναπαράσταση της Εξόδου στο Αιτωλικό. Κάθε 4 χρόνια χορεύτριες του Λυκείου συμμετέχουν στην τελετή έναρξης των ΝΕΜΕΩΝ αγώνων ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ χορευτικό τμήμα και η χορωδία έχουν εμφανιστεί ενώπιον του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμου.
Κοινωνικές δράσεις : προσφορά αγαθών στους πυροπαθείς της Ηλείας, εβδομαδιαία φιλοξενία και παροχή μαθημάτων χορού σε παιδιά από «Το χαμόγελο του παιδιού» ( έτη 2010-2012), διοργάνωση βραδιάς για το « Κοινωνικό Παντοπωλείο» του δήμου Σικυωνίων, βραδιάς για την πανελλήνια ένωση των εθελοντών αιμοδοτών στο δήμο Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης,συμμετοχή σε βραδιά για την ανακύκλωση στο δήμομας
Εκπαιδευτικές / Παιδαγωγικές δράσεις : δημιουργία κύκλων σεμιναρίων για γονείς και νέα ζευγάρια , σεμινάρια Ιστορίας της Τέχνης, επισκέψεις μουσείων και αναπαραστάσεις μύθων για τα παιδιά, παροχή μαθημάτων κολύμβησης σε παιδιά , διάθεση του χώρου για επισκέψεις από μικρούς μαθητές για να γνωριστούν με την παράδοση, διοργάνωση ομιλιών με ποικιλία θεμάτων: αφιέρωμα στη Μητέρα, στην ημέρα της Γυναίκας, διατροφολογικές και ιατρικές συμβουλές, προβλήματα που επηρεάζουν την κοινωνία του σήμερα.
Ο Πολιτιστικός σύλλογος γυναικών Μουλκίου ιδρύθηκε το 2008 με σκοπό να ενισχύσει τους δεσμούς φιλίας και αλληλεγγύης μεταξύ των μελών του, καθώς και την εν γένει αναβάθμιση του πολιτιστικού,μορφωτικού και πνευματικού επιπέδου του χωριού .Βασικοί σκοποί του συλλόγου μας είναι,η ανάπτυξη δραστηριοτήτων με σκοπό την δημιουργική απασχόληση της γυναίκας,την ενεργό δράση,συνεργασία και ποιοτική σχέση ανάμεσα στα μέλη (τμήμα χειροτεχνίας, εικαστικών, εκμάθηση παραδοσιακών χορών)η οργάνωση επιμορφωτικών προγραμμάτων με θέματα που αφορούν τη γυναίκα και την οικογένεια,(πραγματοποίηση ημερίδων) δημιουργία τράπεζας αίματος για τις ανάγκες των μελών και γενικότερα των κατοίκων του χωριού μας, η συμβολή και συμμετοχή στην επίλυση των περιβαλλοντικών προβλημάτων του τόπου μας και η ανάπτυξη εθελοντικής δράσης (ανακύκλωση,αναδάσωση κ.λ.π.),η διατήρηση της πολιτιστικής και λαϊκής μας κληρονομιάς,η λειτουργία χορευτικού τμήματος παιδικό και ενηλίκων με σκοπό τη διάσωση της παράδοσης,την προώθηση της δημοτικής μουσικής και των παραδοσιακών χορών,οργάνωση εκδηλώσεων με σκοπό την αναβίωση των εθίμων κι παραδόσεων του τόπου μας (αποκριάτικες εκδηλώσεις,κούλουμα, Αη Γιάννη Ριγανα),διοργάνωση εκδρομών και εκδηλώσεων ψυχαγωγικού και επιμορφωτικού περιεχομένου,παζάρι παραδοσιακών προϊόντων,συμμετοχή του συλλόγου μας σε διαγωνισμό γευσιγνωσίας,και θεατρικές παραστάσεις από το παιδικό τμήμα του συλλόγου μας, συμμετοχή του χορευτικού τμήματος του συλλόγου μας σε φεστιβαλ παραδοσιακών χορών,εντός του νομού όσο και εκτός νομού Κορινθίας.Ο Πολιτιστικός σύλλογος γυναικών Μουλκίου διατηρεί δικό του βεστιάριο με παραδοσιακές φορεσιές ,Θράκης, Σάμου, Ηπείρου, Κέρκυρας,Βλάχικα,Koρινθιακή, ραμμένες και κεντημένες απο τις γυναίκες του χορευτικού.
O Σύλλογος Γυναικών Φενεού ιδρύθηκε το έτος 1999, από γυναίκες των εννέα χωριών του Φενεού ( Αρχαία Φενεός, Γκούρα, Μάτι, Μεσινό, Μοσιά, Πανόραμα, Στενό, Ταρσός και Φενεός).
Ο Σύλλογος Γυναικών Φενεού αντιπροσωπεύει όλες τις γυναίκες του Φενεού και πραγματεύεται δραστηριότητες και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις.
Σκοπός του συλλόγου είναι η ανάδειξη του ρόλου της γυναίκας στη Φενεάτικη κοινωνία, η υλική, ηθική και ψυχολογική στήριξη της γυναίκας που χρήζει βοήθεια, η ανάδειξη και διάσωση των τοπικών εθίμων και παραδόσεων, η προβολή του τόπου και των προϊόντων του ως ενδιαφέρουσας διαδρομής για τον επισκέπτη.