fbpx

«Να στοχεύεις ψηλά, το φεγγάρι.

Ακόμα κι αν αποτύχεις, θα βρεθείς ανάμεσα στ’ αστέρια.»

Les Brown

Άνθρωπος και ουρανός: μία σχέση αέναη, μυστηριώδης και ζωογόνα! Συχνά, εμείς οι άνθρωποι, έχουμε την τάση να μην αντιλαμβανόμαστε την αξία όσων θεωρούμε δεδομένων. Σταθείτε όμως ένα λεπτό και σκεφτείτε.. Πόσο θα άλλαζε η ζωή μας αν ξαφνικά από τη μια στιγμή στην άλλη παύαμε να έχουμε τον ουρανό μας; Η πρώτη σκέψη σίγουρα θα συνοδευόταν από ένα συναίσθημα ανάμεικτο, απελπισίας και πανικού! Ίσως τότε να αντιλαμβανόμασταν ότι ο ουρανός μας αποτελεί μία ανάσα ελευθερίας. Είναι το μέρος που στρέφουμε το βλέμμα μας και ονειρευόμαστε, το μέρος που χαζεύουμε όταν θέλουμε να αποφορτιστούμε από μία πιεστική μέρα, το μέρος που μας κάνει πιο ρομαντικούς όταν μια ξάστερη νύκτα μαγευόμαστε από τα χιλιάδες φωτεινά λαμπιόνια του και το μέρος που μας φέρνει πιο κοντά στην ειδοποιό διαφορά μας από τα άλλα όντα του πλανήτη μας όταν μας γεννά άπειρα ερωτήματα για το επέκεινα, για τη θέση μας σε όλο αυτό το δημιούργημα και εντέλει για την ίδια μας την ύπαρξη ως άτομα.

Αυτή είναι και η μαγεία της αστρονομίας! Σα να πρόκειται για κάποιο παραμύθι, σε ταξιδεύει σε κόσμους μακρινούς, σου προσφέρει απλόχερα εικόνες ασύλληπτης ομορφιάς που δεν θα μπορούσες καν να φανταστείς, σε κάνει να νιώθεις σαν μικρό παιδί που θέλει να ανακαλύψει όσα περισσότερα γίνεται και ταυτόχρονα σου παραδίδει τα πιο σημαντικά μαθήματα ταπεινότητας, σεβασμού και μοναδικότητας. Πάντα ξεκινάει ως ένα ρομαντικό χόμπι και νομοτελειακά καταλήγει σε τρόπο ζωής που δεν θέλεις να αλλάξεις! Στην αρχή μαγεύεσαι στη θέα των πλανητών, των αστέρων, των νεφελωμάτων.. Σιγά σιγά αρχίζεις να συνειδητοποιείς ότι είσαι φτιαγμένος κι εσύ από τα ίδια υλικά! Η μόνη διαφορά είναι ότι εσύ είχες το ευτύχημα να είσαι αστρική ύλη που απλώς απέκτησε συνείδηση. Και μετά είναι εκείνη η μαγική στιγμή που θα αντιληφθείς τη θέση σου μέσα σε αυτό το συμπαντικό δημιούργημα, μια στιγμή που θα σε αλλάξει για πάντα!

Πέραν τούτων, η αστρονομία φέρει μαζί της και όλο το οπλοστάσιο της επιστήμης. Είναι ίσως ο μοναδικός κλάδος που εμπεριέχει τις περισσότερες από τις επιστήμες, θεωρητικές και θετικές. Συνακολούθως, πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα σχολεία, προσφέροντας γνώση, πνευματική ανάπτυξη και συνεχή εξάσκηση στον ορθολογισμό και την επιστημονική σκέψη. Εφόδια ζωής δηλαδή για κάθε άνθρωπο που δυστυχώς όμως στις μέρες μας δεν είναι καθόλου δεδομένα. Ειδικότερα για τους κατοίκους του Δήμου Σικυωνίων, δημιουργήσαμε τον «Σείριό» μας, ένα σύλλογο ερασιτεχνικής Αστρονομίας που σκοπό έχει να προάγει τη γνώση και την επιστημονική σκέψη μέσα από ένα γοητευτικό ταξίδι ανακάλυψης και αυτογνωσίας.

Ο «Σείριος» αποτελεί τον πρώτο επιστημονικό σύλλογο της περιοχής μας και απευθύνεται σε όλους τους Σικυώνιους πολίτες που επιθυμούν να συνταξιδέψουν μαζί μας στα άστρα. Βασικό μας πυλώνα αποτελεί η αστρονομία τόσο σε επίπεδο αστροπαρατήρησης όσο και αστροφωτογραφίας. Παρ’ όλα αυτά αποφασίσαμε και εντάξαμε στους τομείς δραστηριοποίησης του συλλόγου και συναφείς κλάδους όπως η ρομποτική, η φωτορύπανση, η μετεωρολογία και ο ραδιοερασιτεχνισμός. Ιδιαίτερη σημασία θα δοθεί στα παιδιά, το μέλλον του τόπου μας, για τα οποία θα υπάρχουν ειδικά προγράμματα προκειμένου να εξοικειωθούν με την αστρονομία και την επιστήμη εν γένει.

Όλοι εμείς στον «Σείριο» ευελπιστούμε να αγκαλιάσετε την προσπάθειά μας αυτή και σύντομα η παρέα μας να μεγαλώσει και να έχουμε στο πλάι μας πολλούς ακόμα συνταξιδιώτες με τους οποίους θα θαυμάζουμε μαζί την πανέμορφη γαλαξιακή γειτονιά μας. Μη διστάσετε λοιπόν να έρθετε σε επαφή μαζί μας, είτε μέσω των κοινωνικών δικτύων, στη σελίδα μας στο facebook όπου μπορείτε να μας βρείτε ως : «Σείριος, σύλλογος ερασιτεχνικής αστρονομίας Σικυωνίων», είτε μέσω του e-mail μας: seas.sirius@gmail.com .

Η εποχή μας είναι δύσκολη και οι συνθήκες πρωτόγνωρες! Μείνετε ασφαλείς και υγιείς! Και εμείς.. «τα παιδιά που μετράνε τ’ άστρα» θα σας περιμένουμε ν’ ανταμώσουμε κάτω από τον ξάστερο ουρανό!

Αφήστε ένα Σχόλιο