fbpx

Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας

Στην πλαγιά ενός από τους κατάφυτους λόφους που περιβάλλουν τη Λίμνη Στυμφαλία βρίσκεται το Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας. Με απεριόριστη θέα στη λίμνη, το Μουσείο επιδιώκει να καταδείξει την αλληλεξάρτηση ανθρώπου και φύσης, εστιάζοντας στην αρμονική συνύπαρξή τους. Ανήκει στο Δίκτυο Μουσείων του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς και στόχο έχει την ευαισθητοποίηση του κοινού και τη διάσωσn της γνώσns για τnν παραδοσιακή τεχνολογία της περιοχής.

Στην πρώτη ενότητα του Μουσείου ο επισκέπτης θα βρει στοιχεία για το περιβάλλον της περιοχής και τη σημασία του. Η Στυμφαλία ανήκει στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών NATURA 2000. Η λίμνη της Στυμφαλίας και το όρος Ζήρεια έχουν μεγάλη οικολογική αξία. Επικοινωνούν με υπόγειους αλλά και ορατούς δρόμους νερού, ορίζοντας την υδατική λεκάνη της Στυμφαλίας, τη μεγαλύτερη ορεινή υδατική λεκάνη της Πελοποννήσου. Αυτή αποτελεί και τον νοτιότερο ορεινό υγροβιότοπο των Βαλκανίων, με πλούσια χλωρίδα και πανίδα.

Στη δεύτερη ενότητα ο επισκέπτης αντιλαμβάνεται πώς το περιβάλλον της περιοχής επηρέασε την ανάπτυξη της ανθρώπινης δραστηριότητας, και ειδικότερα των παραδοσιακών επαγγελμάτων. Η περιοχή είναι γνωστή από τη μυθολογία. Σύμφωνα με τον μύθο, εκεί ο Ηρακλής αντιμετώπισε και απομάκρυνε τις Στυμφαλίδες όρνιθες. Αυτή είναι μία από τις αναρίθμητες εκδηλώσεις της ανθρώπινης παρέμβασης που διαμόρφωσαν το τοπίο της περιοχής. Στον ιστορικό χρόνο, στις όχθες της λίμνης ιδρύθηκε μία μεσαίου μεγέθους πόλη με στρατηγική σημασία, η Στύμφαλος. Αιώνες μετά, ιδρύθηκε ένα μεσαιωνικό μοναστηριακό συγκρότημα με βραχύ βίο. Στα νεότερα χρόνια στην περιοχή δημιουργήθηκαν μικρά χωριά που κατοικούνται μέχρι σήμερα. Αυτή η μακρόχρονη επιδραστική συμβίωση ανθρώπου και φύσης συνιστά το βασικό χαρακτηριστικό που καθιστά την περιοχή της Στυμφαλίας πολιτιστικό τοπίο.

Εντυπωσιακό έκθεμα για μικρούς και μεγάλους είναι το ανοιχτό ενυδρείο στο εσωτερικό του Μουσείου που αναπαριστά τη λίμνη σε τομή με ψάρια και φυτά της περιοχής και είναι μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

Στυμφαλία Κορινθίας, Τ: 27470 22296. Θερινό ωράριο: 10:00-18:00, χειμερινό ωράριο 10:00-17:00 (καθημερινά, εκτός Τρίτης). Για περισσότερες πληροφορίες www.piop.gr

Αφήστε ένα Σχόλιο