fbpx

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών αποφάσισε τον Νοέμβριο του 2001 να ανακηρύξει την 21η Μαΐου ως Παγκόσμια Ημέρα Πολιτισμού ή Παγκόσμια Ημέρα για την Πολιτισμική Διαφορετικότητα, τον Διάλογο και την Ανάπτυξη (World Day for Cultural Diversity for Dialogue and Development).

 «Η Παγκόσμια Ημέρα Πολιτισμού μας υπενθυμίζει όλα εκείνα που στο πέρασμα του χρόνου έγιναν για να κάνουν τη ζωή των ανθρώπων καλύτερη. Είναι οι κατακτήσεις, τα επιτεύγματα, υλικά και πνευματικά, ανθρώπων της τέχνης, των επιστημών, ανθρώπων διαφορετικής κουλτούρας, εθνικότητας, θρησκείας, ανθρώπων επώνυμων και ανώνυμων με παιδεία, με ικανότητες…..

Ο πολιτισμός γεννήθηκε όταν ο άνθρωπος από την άγνοια πέρασε στη γνώση, δημιούργησε κώδικες επικοινωνίας και ηθικής, αποφάσισε ότι θέλει να ζει σε κοινωνίες, να υπακούει στους νόμους, να φτιάχνει πόλεις, να δημιουργεί τέχνη, επιστήμη, φιλοσοφία, τεχνολογία.
Η Παγκόσμια Ημέρα Πολιτισμού όμως μας υπενθυμίζει και το ότι πολιτισμένος είναι ο άνθρωπος με παιδεία, με καλλιέργεια, που καθημερινά, με τη στάση ζωής του, σέβεται το περιβάλλον, τα δημιουργήματά του, τα αδύναμα πλάσματα.
Ένα χρόνο τώρα ζούμε δύσκολες συνθήκες λόγω της πανδημίας. Η υγειονομική κρίση έχει προκαλέσει οικονομική κρίση. Η σκέψη μας στρέφεται στους κλειστούς χώρους πολιτισμού και στο πλήγμα που έχει δεχτεί ο καλλιτεχνικός κόσμος. Η ευχή μας είναι γρήγορα όλο αυτό να τελειώσει και να ξανασυναντηθούμε σε χώρους δημιουργίας, υλοποιώντας ιδέες. Ας είναι η σημερινή μέρα αφορμή για προβληματισμό για την ευθύνη που έχουμε όλοι στη διαφύλαξη της πολιτιστικής μας ταυτότητας».

Δημήτρης Ζάρκος
Πρόεδρος ΝΠΔΔ «Η ΜΗΚΩΝΗ»
 

Αφήστε ένα Σχόλιο